Veganský toastový chléb

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 bochník Hodnocení 6 hlasů

Toastový chléb čistě na rostlinné bázi? Jo! Dá se to docela snadno i bez másla, mléka a vajec. A místo cukru si vezmeme na pomoc sladový sirup ze špaldy, který těsto extra nakopne!


Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
300 ml rostlinného mléka
50 g slunečnicového oleje
10 g soli
45 g špaldového sirupu
5 g sušeného droždí

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, sůl a droždí. Suché ingredience krátce promíchejte. Přidejte ovesný nápoj, olej a sirup. Nasaďte hnětací hák a hnětejte asi 5 až 7 minut, dokud těsto nepřestane lepit na stěny (a drží pěkně na háku).

2 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte vykynout – 90 až 120 minut, dokud těsto neznásobí objem. Formu na pečení vymažte tukem.

3 Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Dlaněmi vytvarujte do tvaru přibližného obdélníku (na délku plus mínus jako vaše forma na pečení). Těsto je třeba vyformovat do pěkného bochníku. Začněte přeložením horní strany těsta zhruba v 1/3 a utěsněním sváru. Pokračujte přeložením spodní strany stejným způsobem. Pak přehněte levý a pravý konec. A na konec těsto přeložte, utěsněte svár a vytvarujte do protáhlého bochníčku.

4 Vytvarované těsto dejte do vymazané formy, postříkejte vodou z rozprašovače a zakryjte. Nechte kynout asi 60 až 90 minut, dokud těsto znovu nenabude. Troubu rozehřejte na 180 °C.

5 Vykynutý bochník dejte do vyhřáté trouby (do dolní třetiny) a pečte asi 45 až 50 minut.Chléb je hotový, když jeho vnitřní teplota ve středu dosáhne na 87 °C (popř. můžete otestovat špejlí). Upečený chléb nechte chvíli vychladnout. Okraje opatrně uvolněte od formy a pomalu vyklopte. Dejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.