Velikonoční sušenky s polevou

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 60 sušenek Hodnocení 27 hlasů

Něco ozdobného na velikonoční mlsání? Tyhle sušenky to splňují perfektně. Jsou pěkně máslové, křehké a voní po vanilce.A nebojte – i tu trochu zdobení zvládnete! ;)


Velikonoční soutěž

Recept jsem napekl pro Babiččinu volbu a jejich velkou Velikonoční soutěž. Pokud si půjdete nakoupit mouku pro recepty, určitě se mrkněte na parádní dárky a jak soutěž funguje!

Suroviny

300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
200 g studeného másla na kostky
100 g moučkového cukru
2 žloutky 2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Na polevu:
3 bílky
400 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
gelové potravinářské barvy

Postup

1 Všechny suroviny dejte do mísy a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto. Nejprve rodzrobte kostky másla nadrobenku, poté prohnětejte rukama. Těsto nehnětejte příliš dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc).

2 Bílky dejte do mísy a přidejte citronovou šťávu. Metlou na sníh jen chvíli prošlehejte. Přidejte cukr a při nízké rychlosti pomalu promíchejte. Správnou konzistenci upravte buď přidáním cukru navíc nebo naopak povolením polevy citronovou šťávou. Pokud budete používat barvy, rozdělte si polevu do misek. Přikápněte pár kapek barvy a důkladně rozmíchejte.

3 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte s pomocí vykrajovátka jednotlivé tvary

4 Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.

5 Hotové sušenky nechte zcela vychladnout. Poté nejprve naneste podkladovou vrstvu polevy. Nechte alespoň 30 minut zaschnout a pokračujte zdobičkou v kreslení vzorů.

Související

Semlor

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční nádivka

Chléb a slané pečivo