Velikonoční věnec

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Hodnocení 6 hlasů

Upečte si výstavní kousek na velikonoční stůl! Na videu vám ukážu jak připravit pěkné vláčné těsto i jak věnec správně uplést a vytvarovat.


Velikonoční soutěž

Recept jsem napekl pro Babiččinu volbu a jejich velkou Velikonoční soutěž. Pokud si půjdete nakoupit mouku pro recepty, určitě se mrkněte na parádní dárky a jak soutěž funguje!

Suroviny

200 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
150 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl

Postup

1 Do mísy robota dejte obě mouky, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 10 minut. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Rozdělte na tři díly a vyválejte na prameny o délce v rozmezí 60 až 70 cm

4 Prameny si rozložte na pracovní desku a upleťte z nich cop. Cop stočte do tvaru věnce a propojte prameny na konci. Nemusí to být úplně přesné, případné sváry zamaskujete mandlemi nebo mašličkou. Takto připravený věnec si dejte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem (klidně mu dejte nějakou tu minutu navíc).

5 Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je věnec pěkně vykynutý, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 35 minut.

Související

Kváskový mazanec

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční nádivka

Chléb a slané pečivo