Vepřové plátky na houbách

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 33 hlasů

Můj oblíbený postup na vepřové plátky. Tentokrát ale s pořádnou dávkou hříbků, které dají spolu s cibulovým základem vzniknout naprosto dokonalé a silné omáčce.


Suroviny

800 g vepřový plátků (pečeně, kotletky, kýta)
300 g čerstvých hřibů
300 ml vývaru (hovězí nebo kuřecí)
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1/2 lžičky kmínu
sůl, pepř

Postup

1 Vepřové plátky naklepejte, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej na prudším plameni. Přidejte plátky a opečte je postupně z obou stran do zlatohněda. Nelekněte se, že se maso nejprve přilepí na dno pánve – je to ok. Po pár minutách se odlepí a půjde snadněji obrátit.

2 Opečené plátky dejte stranou a zmírněte plamen na střední. Přidejte máslo, poté cibuli a pomalu orestujte dozlatova. Přidejte houby nakrájené na silnější plátky. Osolte a okmínujte. Dále restujte dozlatova.

3 Když jsou houby i cibule pěkně zlatohnědé, přidejte mouku a krátce promíchejte. Zalijte vše vývarem a přidejte orestované plátky. Na mírném plameni pomalu probublávejte až do úplného změknutí (45 minut a více).

4 V průběhu dušení pohlídejte hlavně omáčku. Hřiby i lžíce mouky ji krásně zahustí. Pokud by se voda odpařovala moc rychle, přidejte trochu horké vody nebo vývaru a pokračujte. Když ja maso na konci měkké, zhodnoťte omáčku naposledy a podle potřeby mírně nařeďte nebo naopak dále vařte, aby perfektně zhoustla. Děla to hodně a nikdo nechce mít na talíři vodu!