Vietnamské závitky s arašídovým miso dipem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 3 hlasů

Rychlovka plná svěží zeleniny a bylinek. Závitků se určitě nebojte, protože připravit je není vůbec složité. Nelekněte se ani delšího seznamu ingrediencí – ty totiž můžete různě kombinovat a volně improvizovat.


Suroviny

100 g rýžových nudlí
12 plátků rýžového papíru
180 g tofu natural
salát dle sezóny (na jednu rolku 1 list)
1 avokádo
1 svazek koriandru nebo hladkolisté petrželky
1 svazek thajské bazalky (nebo perilly, popř. i běžné bazalky)
1 okurka
2 mrkve
2 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce sezamového oleje na smažení
špetka himálajské nebo mořské soli

Na arašídový dip:
80 g arašídového másla (3 lžíce)
1 lžíce sojové omáčky tamari
2 lžíce miso shiro pasty
1/2 stroužku česneku
1 lžíce kokosového sirupu (nebo rýžového)
1 lžíce sezamového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
chilli
špetka soli

Postup

1 Okurku oloupejte, zbavte středu se semínky a nakrájejte na tenké nudličky. Karotku očistěte a také nakrájejte na tenké nudličky. Okurku i karotku osolte a zastříkněte trochou šťávy z limetky.

2 Arašídové máslo, tamari, rozmačkaný česnek, sezamový olej a sirup dejte do misky. Promíchejte a po lžících přidejte i trochu vody, aby omáčka povolila a získala správnou konzistenci. Dochuťte chilli, popř. solí nebo rybí omáčkou.

3 Nudle dejte do misky. Zalijte vroucí vodou a nechejte 10 minut nabobtnat. Sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

4 Avokádo oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na stejnoměrné plátky. Zastříkněte šťávou z limetky. Salát dobře očistěte a rozdělte na listy (nezapomeňte osušit). Koriandr očistěte - lístky oberte a stonky nakrájejte na menší díly. Z bazalky oberte lístky.

5 Tofu nakrájejte na tyčinky a osušte. V pánvi rozehřejte olej, přidejte tofu, jemně osolte a osmažte dozlatova a dokřupava. Dejte stranou a na papírovém ubrousku zbavte přebytečného tuku.

6 Do větší nízké misky dejte trochu vlažné vody. Do vody krátce namočte rýžový papír, dokud nezměkne a rozložte stranou.

7 Na list rýžového papíru postupně dejte všechny náplně - salát, nudle, okurku, mrkev, avokádo a bylinky. Přeložte zdola i ze stran a zabalte do závitku.