Jaké recepty mě v poslední době baví nejvíc? Tyhle! Seznam surovin je na pár řádek, práce zabere jen několik minut a špinavého nádobí je taky minimum. Jestli vás tenhle styl bude bavit, dejte mi vědět, připravím jich víc!
Všechno v tomhle receptu se odehraje na jediné pánvi. Nejdřív kuře se zátěží, aby bylo pěkně křupavé. Pak chvilka v troubě a zároveň čas na přípravu zeleniny.
Ve finiši kuřecí odpočívá a vy pak jen bleskově spaříte cuketu v tenké vrstvě oliváče, výpeku z kuřete a vody. Pro cuketu možná moje nejoblíbenější finta – přečtěte si o ní něco víc.
A proč ještě ty olivy? Spolu s citronovou šťávou dodají chuť navíc v rekordním čase. Tak proto! :)
2 kuřecí prsa (s kůží)
2 malé cukety
1 hrst oliv (třeba kalamata)
oliváč, máslo, citrónová šťáva
sůl, pepř
1 Troubu zapněte na 160 °C. Kuřecí prsa osušte a z obou stran dobře osolte. V pánvi rozehřejte olej, přidejte prsa kůží dolů a ihned zatižte druhou pánví nebo hrncem. Nechte opékat asi 7 až 8 minut, dokud není kůže opečená krásně dozlatova (nebojte se toho).
2 Jakmile je maso opečené, sundejte zátěž, otočte, přidejte oříšek másla a dejte do trouby. Mezitím očistěte a nakrájejte cuketu na větší hranolky. Olivy zbavte pecek a nakrájejte na nudličky. Po 10 až 12 minutách kuře vyndejte, zkontrolujte propečení (uvnitř by mělo mít 74 °C) a případně nechte ještě chvíli dojet.
3 Kuře dejte stranou a rozehřátou pánev dejte zpátky na sporák (nespalte se!). Přidejte cuketu, olivy, sůl (jen malinko), pepř, trochu oliváče a zastříkněte trochou vody. Co nejrychleji přiveďte k varu a bleskově poduste (stačí 3 až 5 minut, cuketa změkne asi po minutě). Kuře si mezitím pěkně odpočinulo a mělo by být tak akorát k servírování.
Nechybí tomu bylinky? A co příloha? Bylinek se nebojte, úplně klidně přidejte. Recept berte jako základní kostru, od které se můžete odpíchnout podle aktuální situace ve spíži a lednici. Platí to i i příloze – přidejte co vám zrovna vyjde. Zrovna tady si ale šťáva z cukety a kuřete říká o kousek dobrého pečiva.
Dají se takhle péct i další díly kuřete? Kuřecí stehna začínají podobně – opečete je se zátěží dokřupava, pak otočíte a necháte dopéct v troubě. Stačí jen prodloužit délku pečení na 25 až 30 minut (stehna holt trvají dýl). Více o kuřeti pod cihlou.