Zelňáky

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 12 hlasů

Vsadím se, že je doma děláte úplně jinak. To ale k zelňákům tak nějak patří – různé kraje i různé zvyky. Někde se pečou, jinde smaží. Někdy čistě ze zelí, jinde s různými přídavky. Ty moje jsou hodně bramborové a mám je takhle nejraději. Rozpis najdete na konci videa.


Suroviny

500 g brambor
300 g kysaného zelí
125 g hladké mouky
100 g slaniny nebo špeku
4 stroužky česneku
1 vejce
1 lžíce majoránky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička soli

Postup

1 Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a dejte na pánev vyškvařit. Škvarky vyndejte z pánve na talíř a odložte. Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle a kyselé zelí nakrájejte.

2 V míse smíchejte brambory se zelím. Po promíchání nasypte mouku, přidejte vejce, slaninové škvarky a prolisovaný česnek. Směs okořeňte majoránkou, kmínem, osolte a důkladně promíchejte.

3 Rozehřejte pánev s tukem po vyškvaření slaniny a lžíci vytvořte ze vzniklého těsta placičky. Opékejte z obou stran do zlatavé barvy.