Boršč

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 21 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Ať už je boršč ruský, ukrajinský nebo polský – v zimních měsících nás na talíři potěší vždy. Na videu uvidíte přípravu poctivého boršče od hovězího vývaru až k finální polévce. Tak jak ho mám rád.

Suroviny

Na vývar:
1,5 kg hovězích žeber, hrudí a kostí
3 l vody
1 cibule
1 mrkev
1 kořenová petržel
1 kousek celeru
1 lžička soli
petrželová nať
celý pepř, nové koření, bobkový list

Na polévku:
hovězí vývar a obrané maso
3 červené řepy
1 mrkev
1 cibule
1 kořenová petržel
2 brambory
200 g zelí
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
200 ml zakysané smetany
1 lžíce sádla
nať z červené řepy
listová petržel
čerstvý kopr
sůl, cukr, ocet, pepř

Postup

1 Nejprve si připravte vývar a vařené hovězí maso. Do hrnce dejte vodu a všechno hovězí maso. Přiveďte k mírnému varu a nechte chvíli probublávat, dokud se na povrchu nevysráží většina nečistot. Seberte je lžící a dejte stranou.

2 Přidejte všechny zbylé suroviny na vývar a nechte pomalu táhnout (okolo 90 °C) 2 až 3 hodiny. Mezitím si můžete udělat přípravu ostatních surovin – oloupejte řepu, nastrouhejte mrkev a petržel, oloupejte a nakrájejte brambory, nakrájejte cibuli a nakrouhejte zelí.

3 Z hotového vývaru vyjměte zeleninu. Přidejte oloupanou řepu a uvařte doměkka (30-45 minut podle velikosti). Ke konci vývar sceďte. Maso oberte a nakrájejte na malé kousky. Řepu nastrouhejte.

4 V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte cibuli a na mírnějším plameni nechte pomalu zesklovatět. Poté přidejte strouhanou mrkev a petržel. Osolte a a společně orestujte mírně dozlatova.

5 Přidejte protlak a prolisovaný česnek. Promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte strouhanou řepu, brambory, zelí, nakrájené stonky z natě a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a povařte asi 30 minut.

6 Na konci přidejte vařené hovězí maso a nasekanou řepnou nať a bylinky. Promíchejte a už jen nechte prohřát. Boršč pořádně dochuťte octem, solí a případně i cukrem a mletým pepřem podle chuti. Podávejte ho se zakysanou smetanou do misky a přidejte ještě extra dávku čerstvých bylinek.