Bramboračka

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého.

Sám ji doma vařím hlavně na podzim a v zimě. A bramboračka je pro mě taky důvod číslo jedna, proč si vždy na konci léta dělám velké zásoby sušených hub na zimu.

Jsou tu nějaké záludnosti? Ani ne. Snad jen pokud chcete pěknou barvu i chuť, pohlídejte opečení kořenové zeleniny dozlatova. Ve výsledku to dělá velký rozdíl.

Suroviny

500 g brambor (5 Kč)
125 g mrkve (1,50 Kč)
100 g celeru (1,50 Kč)
100 g petržele (6 Kč)
1 cibule (1,50 Kč)
2 stroužky česneku (2 Kč)
2 lžíce másla (6 Kč)
2 lžíce mouky (0,30 Kč)
1 lžíce majoránky (0,50 Kč)
1 hrst sušených hub (15 Kč)
1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
sůl

Cena surovin celkem: 40 Kč
Cena na porci: 10 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.

Postup

1 Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrákejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupeje a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).

2 V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.

3 Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.

4 Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.