Levné a moc dobré bramborové placičky se zelím. Jednoduchý recept, kde můžete využít i zbylou bramborovou kaši nebo šťouchané vařené brambory. Placičky jsou pěkně křupavé jako bramborové krokety a zároveň na půl cesty k zelňákům. Chutnají samostatně jako hlavní chod nebo můžete servírovat i jako sváteční přílohu k pečenému masu nebo drůbeži.
500 g vařených brambor
400 g zelí
1 cibule
1 vejce
3 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžička kmínu
sůl a pepř
1 Hlávkové zelí nakrájejte na nudličky a cibuli na půlměsíčky. Na rozehřátém oleji krátce orestujte cibulku a přidejte nakrájené zelí. Zelí promíchejte, osolte, přidejte cukr, kmín a zalijte lžící octa. Na mírném ohni duste přikryté poklicí asi 12 minut.
2 Do mísy vložte nastrouhané uvařené brambory (bramborovou kaši, šťouchané brambory). Brambory osolte, přidejte vejce a vychladlé podušené zelí a směs důkladně promíchejte.
3 Z připravené směsi vytvořte rukou placičky, které opékejte na rozehřátém oleji z obou stran do zlatavé barvy.