Bramborové žemličky

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 žemliček Hodnocení 5 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Kouzlo tohoto extra kyprého a vláčného těsta spočívá v přídavku vařených brambor. Pokud budete mít někdy zbylé vařené brambory nebo bramborovou kaši, určitě musíte upéct tyhle žemličky!

Suroviny

500 g mouky (hladká a polohrubá 1:1)
175 g šťouchaných brambor (nebo kaše)
170 ml vody z vařených brambor
85 g másla
60 g cukru
2 vejce
12 g soli
30 g čerstvého droždí (10 g instantního)
vejce na potření

Pokud brambory vaříte v solené vodě, tak soli trochu uberte.

Postup

1 Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a promíchejte. Ve středu vytvořte důlek. Přidejte vodu a rozdrobené droždí. Rozmíchejte vodu s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (20-30 minut).

2 Přidejte vejce, máslo a brambory. Vyhnetějte hladké nelepivé těsto (15 minut), zakryjte a nechte nakynout, aby se objem znásobil (60-90 minut).

3 Vykynuté těsto rozdělte na 15 až 20 dílků. Dlaní stočte do tvaru kulatého žemličky a přendejte na vymazaný pekáč. Potřete vejcem, zakryjte a nechte dokynout (30-60 minut). Troubu si mezitím rozehřejte na 190 °C (program s párou na pečivo).

4 Vykynuté žemličky dejte do trouby a pečte 15-20 minut. Voilá!

Videorecept vznikl za laskavé podpory značky AEG a obsahuje product placement.