Tohle je absolutně kouzelné jídlo ze sousedního Slovenska a není složité. Potřebujete pouze strouhané brambory, dobrou uzenou slaninu a samozřejmě bryndzu. Nezdá se to, ale halušky jsou hotové raz dva. Pokud nemáte sítko na halušky, dá se použít děrovaný cedník nebo halušky dávkujte příborovým nožem přes okraj prkénka.
500 g strouhaných brambor
225 g polohrubé mouky
150 ml zakysané smetany
200 g uzené slaniny
250 g bryndzy
1 vejce
sůl
1 Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte.
2 Do mísy dejte strouhané brambory, mouku, sůl a vejce. Vypracujte řídké těsto – tak nějak na půl cesty k řidšímu těstíčku.
3 Připravené těsto dávkujte pomocí cedníku na halušky přímo do vroucí vody. Pokud cedník nemáte, nandejte si těsto na prkénko a odkrajujte halušky do vody přes okraj nožem. Vařte, dokud nevyplavou napovrch. Poté sceďte.
4 Do mísy dejte bryndzu a zakysanou smetanu. Přidejte halušky a promíchejte. Můžete přidat i trochu tuku ze špeku dle libosti. Halušky podávejte s opečenou slaninkou.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.