Bryndzové halušky

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Tohle je absolutně kouzelné jídlo ze sousedního Slovenska a není složité. Potřebujete pouze strouhané brambory, dobrou uzenou slaninu a samozřejmě bryndzu. Nezdá se to, ale halušky jsou hotové raz dva. Pokud nemáte sítko na halušky, dá se použít děrovaný cedník nebo halušky dávkujte příborovým nožem přes okraj prkénka.

Suroviny

500 g strouhaných brambor
225 g polohrubé mouky
150 ml zakysané smetany
200 g uzené slaniny
250 g bryndzy
1 vejce
sůl

Postup

1 Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte.

2 Do mísy dejte strouhané brambory, mouku, sůl a vejce. Vypracujte řídké těsto – tak nějak na půl cesty k řidšímu těstíčku.

3 Připravené těsto dávkujte pomocí cedníku na halušky přímo do vroucí vody. Pokud cedník nemáte, nandejte si těsto na prkénko a odkrajujte halušky do vody přes okraj nožem. Vařte, dokud nevyplavou napovrch. Poté sceďte.

4 Do mísy dejte bryndzu a zakysanou smetanu. Přidejte halušky a promíchejte. Můžete přidat i trochu tuku ze špeku dle libosti. Halušky podávejte s opečenou slaninkou.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.