Bujabéza

Kategorie Ryby a mořské plody Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 6 Hodnocení 31 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Tahle polévka, přesněji řečeno projekt na víkend, vám udělá radost. Je to v podstatě jen bohatá rybí polévka. Nebojte se jí vůbec a pusťte se do toho. Je strašně moc dobrá!

Dárkový průvodce Kulina

Recept na bujabézu jsem natočil s laskavou podporou značky Kulina, pro kterou jsem letos připravil vánočního dárkového průvodce.

Můj gift guide je plný tipů na dárky a najdete jich tam skoro přes 50. Je tam i sada skvělých hrnců WMF, ve které vařím na videu.

Suroviny

1,5 kg rybích kostí a odřezků
1,5 kg rybích filetů (různé druhy ryb)
300 g mušlí slávek
200 g krevet
1 cibule
1 fenykl
1 pórek
4 stroužky česneku
400 g rajčat
50 g protlaku
400 ml bílého vína
1,2 l vody
olivový olej
pomerančová kůra
šafrán (cca 1 g)
fenyklová semínka
čerstvý tymián
stonky petržele
bobkový list
sůl

Postup

1 Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájený pórek, fenykl, cibuli a česnek. Přidejte fenyklová semínka a osolte. Chvíli duste pod poklicí. Poté odklopte a chvíli orestujte. Zelenina by neměla zezlátnout.

2 Přidejte rybí kosti, odřezky a skelety z krevet. Vše spolu orestujte asi 5 minut. Přidejte protlak a zarestujte. Přidejte rajčata, promíchejte a také orestujte. Na dne hrnce se vám teď začne tvořit nápek, tak ho hlavně nepřipalte.

3 K rajčatům přidejte pomerančovou kůru, šafrán a zalijte bílým vínem. Přiveďte k varu a nechte z části odpařit. Poté přidejte bouquet garni, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté pomalinku táhněte při nízké teplotě asi 40 až 45 minut.

4 Vyjměte bouquet garni a rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem. Vše pak sceďte přes velký cedník zpět do hrnce. Zbytek v cedníku s pomocí stěrky propasírujte, dokud nebude zcela bez vývaru.

5 Vývar teď můžete dochutit solí. Poté vložte očištěné porce ryb a nechte chvilku táhnout. Přidejte mušle, krevety a vše spolu nechte dojít.