Tohle je klasická česká česnečka. Do základu dávám uzenou slaninu, cibuli a česnek v úvodu dobře opeču dozlatova. Ta vůně polévky je pak neodolatelná! Vývar použijte nejlépe silný hovězí, ale i z drůbežího bude dobrá. Rozpis surovin najdete na konci videa.
1,2 l silného vývaru
750 g brambor
1 cibule
6 stroužků česneku
150 g uzené slaniny
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 lžíce majoránky
2 plátky staršího chleba
nové koření
bobkový list
sůl a kmín
1 Na másle opečte nakrájenou slaninu dokřupava a vyberte z hrnce. Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli a plátky česneku, osolte a společně asi 7 minut restujte.
2 Cibulový základ okořeňte, zalijte vývarem a vložte nakrájené brambory. Povařte asi 25 minut a nakonec přidejte opraženou slaninu, třený česnek a majoránku.
3 Na pánvi osmažte na sádle chlebové krutony, které podávejte spolu s česnekovou polévkou.