Rychlé jídlo na pomezí salátu a svačiny, kterého se možná ani nejde přejíst. Stačí mít pár rajčat, kousek chleba a jste ve hře!
Na blogu jsem panzanellu už jednou dělal, nemohl jsem ale odolat a dělám ji znovu tentokrát i na videu.
U receptu není moc důležitá konkrétní kombinace surovin, ale spíš to, jak se chléb chová v kontaktu se zálivkou a zeleninovou šťávou. To je totiž hlavní tajemství chlebového salátu – křupavý chléb, který je parádně dochucený zálivkou.
Funguje to i naopak – kůrka i střídka, která se drolí funguje jako výrazné koření. Aroma z vypečené kůrky pak snadno přejde do zálivky i k zelenině.
Zásadní finta? Pokud máte chvilku, nechte rajčata i cibuli po dochucení solí a octem pustit šťávu. Budete pak mít pěkný základ pro promísení s olivovým olejem a chvilka navíc pomůže i cibuli, aby nebyla tak ostrá.
500 g rajčat
2 silné krajíce staršího chleba
1/4 červené nebo sladké cibule
2 hrsti listové petrželky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř
1Chléb můžete jednoduše opéct v toastovači a nakrájet na kostky. Nebo ho nakrájejte na kostky, dochuťte solí a promíchejte s trochou oleje. Dejte na plech a zapečte v troubě (200 °C) asi 15 minut dokřupava.
2 Rajčata stačí očistit a nakrájet na dílky. Cibuli nakrájejte podélně na tenké proužky. A pokud je chcete mít, jako když střelí, veďte řez vždy kolmo na povrch cibule (ne kolmo k podložce). Petrželku oberte na lístky (stonky zpracujte jinak).
3 Rajčata dejte do mísy s cibulí. Pořádne osolte, opepřete a zakápněte octem. Promíchejte a nechte odstát, aby rajčata pustila šťávu.
4 Přidejte chlebové kostky a petržel. Zakápněte oliváčem a už jen chvilku promíchejte. Chléb si udrží křupavost jen prvních pár minut, takže pokud chcete panzanella připravit předem, přidejte ho až těsně před podáváním.
Nebojte se variací! Je potřeba zachovat jen základní proporce – rajčata, chléb a dostatek zálivky. Přidejte libovolnou zeleninu (okurku, pečenou papriku, řapíkatý celer, zlatou řepu), bylinky (bazalka, oregano) a hýbat můžete i se zálivkou (kapary, ančovičky, drcený česnek, olivy).
Panzanella není recept – je to univerzální technika. Tak se podle toho zařiďte! ;)