Čočka s pečenou paprikou a vajíčkem

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 Hodnocení 3 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Cože, čočka s vajíčkem? Jó! Garantuji vám, že nebudete litovat. Easy recept, ve kterém si do čočky zamícháte barevnou směs pečené papriky a rajčat.

Luštěniny máme často spojené s dlouhým vařením a mdlými chutěmi, které s tím souvisí. Nutnost namáčet, dlouho vařit a ještě to pak nebude dost měkké.

U čočky tohle ale naštěstí neplatí. Na rozdíl od fazolí ji zvládnete uvařit v normálním čase i bez namočení. Černou belugu mám navíc rád i proto, že i po uvaření moc pěkně drží tvar.

Právě pokud ji pak chcete dát do teplého salátu, jako tady, tak tahle její vlastnost vynikne. V momentě, kdy čočku promícháte s paprikou a ještě k tomu přidáte vajíčko nahniličku... Mňo. Prostě mně tahle kombinace strašně moc baví!

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Malý rendlík WMF

    Óká. Kdybych mohl, mám doma rendlíků nejmíň padesát. Jeden nikdy neví, že jo! V receptu dělám svoje oblíbená vajíčka "na ubrousku", pro která je zrovna tenhle rendlík ideální. Malý objem, silné dno a parádní nerezové zpracování.
  2. Miska Gourmande

    Úžasnou misku z titulní fotky dělá Revol ve třech barevných variantách. Glazura je jen na vnitřní straně, zvenčí je sametově černá.
  3. Kastrol Zwilling

    Barevné luštěniny nejraději vařím pozvolna a v tenké vrstvě, aby se z nich nevyplavila úplně všechna barva a chuť. Pořádný silnostěnný kastrol je v kuchyni neuvěřitelný tahoun. Pomalé vaření, smažení i braising v troubě. Všechno zmáknete!

Suroviny

200 g čočky beluga
200 g rajčat
4 sladké papriky
2 vejce
1/2 stroužku česneku
1 hrst čerstvých bylinek
sůl, pepř, bobkový list
oliváč, dobrý ocet

Postup

1 Čočku properte, dejte do kastrolu a zalijte vodou (stačí tenká vrstva). Přidejte sůl, bobkový list a pár kuliček pepře. Určitě pomůže i svazek bylinek nebo kousek cibule. Přiveďte k mírnému varu a uvařte do změknutí (pěkně na skus, asi 25-30 minut).

2 Rajčata očistěte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky dejte na rozpálenou plotýnku (popř. grilovací nebo litinovou pánev), kde je ze všech stran opečte do černa. Dejte stranou do pytlíku nebo přiklopte v míse a nechte zapařit.

3 Na dno rendlíku nalijte asi 1 cm vody, přidejte složený papírový ubrousek a přiveďte k varu (přiklopené poklicí). Jakmile voda bublá, vložte opatrně vejce (rovnou z lednice), zmírněte plamen a vařte 8 minut. Uvařená vejce zchlaďte pod tekoucí vodou a ihned oloupejte.

4 Odpočaté papriky oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte v misce spolu s česnekem, bylinkami a rajčaty. Výrazně dochuťte solí, pepřem a octem. Můžete přidat i ždibec cukru a nezapomeňte zastříknout oliváčem. Do misek pak naservírujte uvařenou čočku, přidejte pečenou papriku a navrch dejte nakrájená vajíčka.

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.