Jednoduché bramborové noky, nočky nebo taky gnocchi. Ultra jednoduché těsto. Potřebujete jen vařené brambory. Vytvarovat si je můžete podle libosti. Na malinkaté polštářky, větší gnocchi i podlouhlé noky, které můžete klidně opéct na másle.
500 g vařených brambor (varný typ C, ale je to jedno)
200 g hladké mouky
1 vejce
sůl
Domácí kuchaři rádi řeší druh mouky, ale ve finále je to dost jedno. Já velmi rád používám hladkou mouku. Můžete ale klidně použít polohrubou nebo hrubou. Textura noků je vždy mírně odlišná. Jemnost a vláčnost noků ovlivňuje hlavně to, kolik mouky k bramborám přidáte. Čím méně, tím lépe! :)
1 Dejte si vařit větší hrnec s osolenou vodou. Vařené brambory nastrouhejte na jemné struhadle nebo prolisujte v lise na brambory. Dejte do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku.
2 Vypracujte pěkné soudržné těsto. Pokud se lepí, přidejte mouku navíc.
3 Jakmile budete mít těsto hotové, vyválejte z něj tenké hady a ty pak nožem nakrájejte na malé nočky – polštářky. Ty pak bez dlouhého čekání šoupněte do vroucí vody a uvařte (3 až 5 minut podle velikosti).
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.