Máslo je jednou z potravin, které bereme za naprosto samozřejmé. Stačí ale rychlý výkyv spotřebitelské ceny a už si tím tak jistí nejsme. A přesně v tuhle chvíli se může hodit postup na domácí výrobu másla.
I když jsem pro vás návod i s videem připravil, musím vás na začátek přeci jen trošku odradit. Pokud totiž nezačínáte s vlastním mlékem, ze kterého si odstředivkou připravíte smetanu, nemá domácí výroba moc velký ekonomický smysl. Budete totiž začínat od kupované smetany a z té moc levné máslo nepřipravíte.
Druhý problém je s chutí, texturou a trvanlivostí. Moc se to nezdá (a rádi na průmyslové potraviny nadáváme, že jo), ale kupované máslo z velké mlékárny je technologicky vždy perfektně zvládnuté a doma se tomu můžete jen omezeně přiblížit. Největší problém je hygiena při zpracování a nutnost vyhnětení podmáslí, které máslu snižuje trvanlivost (podmáslí se rychle kazí).
Tohle se doma prostě nikdy nepovede na 100 %. Vzniklé máslo tak berte spíš jen jako nouzovku a pro rychlou spotřebu. Ale zase jeden nikdy neví, třeba se vám tahle znalost bude jednou hodit.
Pokud jde o chuť, můžete zkusit dvě varianty másla, o kterých jsem psal dříve - máslo panenské a máslo s přidáným creme fraiche. Tady už domácí připrava dává smysl víc. Ani jeden typ másla si totiž v obchodě jen tak nekoupíte, takže má smysl to zkusit alespoň doma.
500 ml smetany na šlehání (33 % tuku)
cedník, plátýnko
1 Smetanu dejte do robota se šlehací metlou. Zapněte a šlehejte stejně, jako když šleháte šlehačku. Jakmile získáte šlehačku, šlehejte dál. Podle výkonu robota a teploty smetany to bude trvat různě dluhou dobu. Po chvíli ale uvidíte, že se ve šlehačce dělají hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí. V nádobě mixéru uslyšíte šplouchání podmáslí a vzniklé máslo vám obalí metlu (na tuhle fázi doporučuji počíhat, při vysoké rychlosti má podmáslí tendenci vyšplouchnout až na strop).
2 Do cedníku v míse dejte plátýnko, přidejte máslo s podmáslím a nechte okapat. Poté v plátýnku uzavřete a dobře vymačkejte.
3 Vymačkané máslo bude ještě potřeba dobře prohnětat a zbavit posledních zbytků podmáslí ve vodě. Můžete to udělat buď pod tekoucí studenou vodou nebo v misce, ve které budete studenou vodu měnit (ukazuji na videu). V misce s vodou je to potřeba asi na třikrát nebo na čtyřikrát, než je voda úplně čistá.
4 Očištěné máslo pak už jen krátce prohnětejte mimo vodu. Osušte a vytvarujte do válečku, který zabalíte do potravinářské fólie nebo pečícího papíru. Skladujte v lednici a pamatujte – domácí máslo má krátkou trvanlivost, proto rychle spotřebujte.
Lepí se máslo na ruce? Tak je příliš teplé. Je potřeba ho zchladit stedenou vodou nebo v lednici.
Jak prodloužit trvanlivost domácího másla? Máte dvě možnosti – zmrazit nebo přepustit.