Drobenkový koláč

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 velký plech Hodnocení 38 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Můj nejoblíbenější recept na letní pečení? Jednoznačně kynutý drobenkový koláč. Pohodové těsto, které nevyžaduje žádnou extra péči. Možnost použít libovolné letní ovoce a pro mě i pořádná deka z máslové drobenky – pěkně od kraje ke kraji!

Kouzlo tohoto receptu je jeho minimální pracnost. Oproti klasickým receptům s obohacným těstem tady dokonce ani nezadělávám kvásek. Používám sušené droždí, které umožní zadělat těsto naráz. Letní teplo a klidně i o fous delší kynutí udělají své. Jinak je to ale úplná klasika. Pokračujte na video!

Velká letní výzva pana C.

Pečete rádi? A obzvlášť v létě, kdy je všude kolem spousta krásného ovoce? Pošlete mi svůj nejoblíbenější recept a vyhrajte v naší letní soutěži spolu s Babiččinou volbou.

Tři výherci získají úžasné výhry a kromě toho se jim dostane i moje zpracování na video. Přesně tak, slyšeli jste dobře – vítězné recepty pro vás natočím jako videorecept! :)

Suroviny

800 g ovoce (meruňky, švestky, borůvky)
300 g hladké mouky (na kynuté těsto)
230 ml mléka
125 g cukru krupice
100 g másla
1 vejce
7 g instantního droždí
špetka soli máslo a hrubá mouka na vymazání plechu

Rozpis je pro klasický velký plech o rozměrech cca 40 x 30 cm. Na videu vidíte menší plech a poloviční dávku.

Na drobenku:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice

Postup

1 Hladkou mouku, cukr, droždí a špetku soli dejte do mísy a promíchejte. Přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo a vejce. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte pěkné kypré těsto. Nelekněte se – těsto bude hodně lepit a je řídké. Vypracované těsto zakryjte fólií (nebo těsnou poklicí) a nechte vklidu kynout alespoň 2 hodiny.

2 Plech vymazejte máslem a vysypte hrubou moukou. Vykynuté těsto vyklopte na plech a rozprostřete do tenké vrstvy po celé ploše. Těsto nechte odpočinout a mezitím si připravte drobenku. Do mísy dejte polohrubou mouku, cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Vše spolu prohnětejte na drobenku.

3 Na opdočaté těsto rozložte očištěné a osušené ovoce. Zasypte drobenkou a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Související

Galetka s ovocem

Sladké pečení a dezerty