Dýňový hrnec s kuřetem

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Hodnocení 11 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Vydaný kastrůlek, který vám zaručeně udělá dobře! Tohle jídlo nevyžaduje příliš pozornosti. Stačí ho jen nechat chvíli nerušeně bublat a vonět přes celou kuchyň.

V hrnci se tu potkávají všechny podzimní suroviny – kořenová zelenina, dýně a houby. I když jsou to čtyři porce, masa dávám jen malý kousek pro ochucení vývaru (a na obrání).

S vydatností tu totiž skvěle pomáhá cizrna. Stačí obyč sterilovaná z plechovky. Spolu s obraným masem se perfektně doplní a ve výsledku pak nemáte vůbec pocit, že by maso nějak chybělo.

Nebojte se měnit zeleninu do základu. Stejně tak můžete vybrat různý mix koření a bylinek. A platí to i u hub – žampiony, hlíva, sušené. Prostě co je zrovna po ruce!

Suroviny

1 kuřecí stehno (18 Kč)
1 plechovka sterilované cizrny (14,90 Kč)
400 g dýně hokkaido (6 Kč)
400 g brambor (4,50 Kč)
200 g mrkve (3,40 Kč)
100 g celeru (1,70 Kč)
100 g žampiónů (6,60 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
2 lžíce řepkového oleje (0,80 Kč)
1 lžička sušeného tymiánu (2,10 Kč)
1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
1/2 lžičky mletého chilli (0,50 Kč)
sůl, pepř

Cena surovin celkem: 61,60 Kč
Cena na porci: 15,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Pro cenu hříbků jsem tentokrát něchtěl nechávat nulu (samosběr), proto jsem zvolil kompromis – čerstvé žampiony (se kterými recept funguje úplně báječně).

Postup

1 Kuřecí stehno rozdělte na dva díly a osolte z obou stran. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na silné plátky. Dýni zbavte středu se semínky a nakrájejte na kostky.

2 V kastrolu rozehřejte olej. Přidejte kuřecí maso kůží dolů a opečte dozlatova. Otočte a i z druhé strany opečte dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.

3 Do zbylého oleje a vypečeném tuku z kuřete dejte cibuli s česnekem. Na zmírněném plameni nechte pomalu zesklovatět. přidejte dýni, kořenovou zeleninu a houby. Promíchejte a nechte společně zapotit.

4 Přidejte opečené maso, scezenou cizrnu, koření, lžičku soli a zalijte vodou. Přiveďte k mírnému varu a povařte do zhoustnutí – něco okolo jedné hodiny.

5 Ke konci ochutnejte a upravte dochucení. Kuřecí maso vyjměte, oberte z kosti a vložte zpět. Pokud chcete aby byla polévka ještě více hustá, rozmačkejte dýni vidličkou nebo ji rozmixujte stranou s trochou tekutiny na pyré.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.