Fazolačka

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 4 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Fazolačka mi po každé udělá radost. Jednoduchá a přitom dokonale uspokojující. Sytá a voňavá po česneku a majoránce. Tady i s trochou uzeného špeku na přilepšenou.

Suroviny

1,5 l vody
220 g fazolí
40 g uzeného špeku
120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce mouky
1 lžíce másla
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl

Fazole můžete použít klidně i z plechovky. V takovém případě pak přeskočte první bod postupu.

Postup

1 Fazole dejte do mísy. Osolte a zalijte vodou. Dejte do lednice a nechte nabobtnat přes noc. Namočené fazole pak uvařte doměkka.

2 Do rozehřátého hrnce dejte máslo a špek, který nechte pěkně opečte. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a nechte postupně orestovat dozlatova. Přidejte cibuli a nechte také mírně zezlátnout.

3 Přidejte drcený kmín a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte. Přidejte uvařené fazole – můžete i s vodou z vaření nebo přidejte vodu (popř. i vývar).

4 Polévku takto vařte 30 minut do zhoustnutí a do změknutí zeleniny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby naposledy dochuťte. Zkontrolujte hustotu polévky. Pokud je příliš hustá, ještě ji chvíli povařte.