Fazolky na smetaně

Kategorie Zelenina Obtížnost Střední Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 32 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Malinko pracné, ale zase ohromně uspokojující zeleninové jídlo. Možná znáte nějakou nepovedenou verzi z jídelny, určitě se ale nenechte odradit a dejte fazolkám ještě jednu šanci.

Nechuť k tomu to jídlu vychází ze dvou negativních faktorů – přilíš dlouho vařené vejce s našedlým okrajem a příliš dlouho vařené fazolky, které ztratí barvu a naberou nepříjemnou vůni a chuť.

Pokud vejce i fazolky uvaříte správně, nemáte se vůbec čeho bát. A pokud vás v omáčce dráždí kopr, stačí ho prostě vynechat.

Suroviny

800 g brambor (8 Kč)
500 g čerstvých fazolových lusků (25 Kč)
200 g 12% smetany (12,90 Kč)
4 vejce (24 Kč)
2 lžíce másla (7 Kč)
2 lžíce nasekané pažitky (4,60 Kč)
1 lžíce nasekaného kopru (3 Kč)
1 lžíce hladké mouky (0,20 Kč)
sůl, pepř, ocet, cukr

Cena surovin celkem: 84,70 Kč
Cena na porci: 21,20 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Postup

1 Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vroucí vodě. Poté je ihned zchlaďte a oloupejte. Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka (25 minut). Uvařené brambory sceďte a vraťte do teplého hrnce. Přidejte lžíci másla, špetku soli a pažitku. Promíchejte a nechte brambory chvíli vydýchat (poté zakryjte).

2 Fazolky očistěte a zbavte stopek. V hrnci přiveďte k varu silněji osolenou vodu. Vložte fazolky a povařte asi 3 až 5 minut (měly by být hezky na skus). Ihned sceďte a zchladťe ve studené vodě.

3 V rendlíku rozpusťte zbylé máslo. Přidejte lžíci mouky a zasmahněte na světlou jíšku (stačí 1 minutu). Zalijte smetanou a na mírném plameni nechte asi 10 minut poblublábat. Ke konci vmíchejte kopr. Dochuťte solí, pepřem a podle chuti můžete i trochou cukru a octa. Před podáváním v omáčce prohřejte fazolky a podávejte společně s bramborami a uvařenými vajíčky.

Tipy

Mražené fazolky. Blanšírované a mražené fazolové lusky patří podobně jako zelený hrášek k surovinám, které jsou ve své mražené podobě často o fous v lepší kvalitě, než začerstva. I proto berte tohle jídlo jako bez problémů celoročně dostupné.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.