Francouzská cibulačka

Kategorie Zelenina Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 37 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Nebudu lhát – na tuhle cibulačku musíte mít extra chuť a čas potřebný k přípravě. Ideálně, když je venku pořádná zima a tma. To udělá radost největší.

Cibulačka je sama o sobě strašně jednoduchá. Stačí kupa cibule a dobrý vývar, nic víc. Jediná věc, co se po vás chce, je abyste pochopili jak funguje karamelizovaná cibule a zvládli ji správně připravit.

Karamelizovaná cibule se často plete s cibulí opečenou pomalu do tmavě hnědé barvy. Rozdíl je ale fakt velký a doufám, že ho z videa pochopíte na poprvé.

Cibule při pomalé karamelizaci zesládne, její chuť se neuvěřitelným způsobem zesílí a navíc nabere krásně sytou barvu.

Při karamelizování se vám bude pořád přichytávat na dno a je třeba se tím nenechat odradit. Připečeniny na dne vždy seškrábněte a nechte rozpustit v samotné cibuli zamícháním. Ke konci už to půjde hůř, tak se nebojte pomoct si troškou vody.

Jinak žádný stres a hlavně se na konci neopařit o horkou misku a sýr! ;)

Suroviny

1 kg cibule
1,2 l hovězího vývaru
1 svazek tymiánu
75 ml vína (koňaku, vermutu, sherry)
3 lžíce másla
2 lžíce mouky
8 plátků bagety
200 g sýra (např. Gruyére)
sůl

Postup

1 Cibuli oloupejte. Překrojte na polovinu a pak nakrájejte podélně na nudličky (nožem vždy kolmo ke středu cibule). Máslo nechte rozpustit ve velkém kastrolu nebo hrnci. Přidejte cibuli, vydatně osolte a promíchejte s rozpuštěným máslem. Přiklopte poklicí a poduste, dokud cibule pěkně nepustí vodu a dokud nezavadne (asi 10 až 15 minut).

2 Odklopte poklici a za občasného míchání nechte cibuli postupně zkaramelizovat. Podle velikosti dna hrnce vám to zabere 30 až 60 minut. Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak připečeniny rozmíchejte do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnou a zároveň se bude zmenšovat její objem. Úplně ke konci můžete připečeniny uvolnit i malým množstvím vody (lžíce dvě), která se ihned vyvaří).

3 Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu, zaprašte ji moukou a pár minut společně orestujte. Zalijte připraveným vínem a nechte z části odvařit. Zalijte vývarem, přidejte tymián a promíchejte. Nechte vařit alespoň 30 minut.

4 Bagetu nakrájejte na plátky. Potřete trochou oleje a nechte zapéct z obou stran v troubě dokřupava a do zlatohnědé barvy. Hotovo ji ještě můžete potřít česnekem.

5 Hotovou polévku rozdělte do misek, které snesou zapékání v troubě. Přidejte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Dejte do trouby s horním ohřevem nebo grilem a nechte sýr pěkně zapéct. Poté opatrně servírujte.