Grilovaná cuketa s fetou

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 3 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Letní jednoduchost! Grilovaná cuketa vydá na lehký oběd i skvělou přílohu ke grilování. Je rychle hotová a je stejně dobrá i na druhý den po odležení v lednici.

Přístupů ke grilování cukety je mnoho. Tento využívá silnější plátky, které si po grilování udrží křehkou texturu a ještě zvýrazní přirozenou sladkost cukety.

Slaná feta nebo klidně i náš balkánský sýr (vůbec se za něj nestyďte) spolu s cuketou, dobrým olivovým olejem a bylinkami chuť ještě více zesiluje.

Suroviny

4 malé letní cukety
4 lžíce olivového oleje
100 g fety
1 hrst bylinek (např. oregano, bazalka nebo nasekané lístky tymiánu)
sůl, citronová šťáva

Postup

1 Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Cuketu očistěte a nakrájejte na 1 cm silné a šikmé plátky (jsou větší a pracuje se s nimi lépe než s kolečky). V míse je osolte a promíchejte s troškou oleje (tady klidně neutrálním olejem, např. slunečnicovým).

2 Bez čekání cuketu dejte na rozpálený gril a opečte ji z obou stran. Stačí 2 až 3 minuty z každé strany. Rozhodně ji na grilu zbytečně dlouho netrapte.

3 Grilovanou cuketu dejte do mísy a dochuťte citronovou šťávou a olivovým olejem. Vmíchejte bylinky a před podáváním už jen nechte chvíli odpočinout, ať se chutě propojí.

Tipy

Pokud si chcete cuketu připravit před grilováním delší dobu, vynechte sůl a jen ji promíchejte s olejem. Dochutit ji můžete až ve finiši.

Cuketu můžete stejně tak nakrájet na podélné plátky. Je to o něco rychlejší a grilují se snadněji. Po grilování je můžete zmenšit na menší dílky.

Grilovanou cuketu můžete připravit i ve verzi, kterou pak snadno nandáte na grilovaný chléb. Po grilování a ochucení ji jednoduše nasekejte nožem nadrobno a přidejte rozdrobenou fetu.

Související

Pečená paprika s řepou

Videorecepty