Hot dog 5× jinak

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 6 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

V Česku to máme s párkem v rohlíku jednoduché – hořčice nebo kečup a je hotovo. Jak ale na pořádný americký hot dog v žemli? Přidávám pět tipů, čím hot dogy obložit!

Ve spolupráci s Maškrtnica.cz a PečemPecen.cz jsme pro vás upekli klasické žemle na hot dogy, které u nás téměř nejsou k dostání. A když už jsme měli hotovo a napečeno, neodolal jsem a připravil pár variant, jak žemle obložit.

Žemle na hot dogy

Správná žemle na americký hot dog je docela věda. Musí být zároveň vláčná, ale i dostatečně pevná, aby se při kontaktu s tekutinou a horkým párkem okamžitě nerozpadala.

Těsto je proto jen tak akorát bohaté a s důrazem na krásnou kyprou střídu, která se pomalu trhá. Kromě hot dogů můžete žemle použít na jakékoliv sendviče – studené i teplé. Žemle snese napařování i opékání na másle.

Příprava žemlí

Žemli můžete samozřejmě použít rovnou jen tak. Výborné jsou ale, když je pořádně opečete na másle. Můžete je udělat jen po stranách, nebo žemli naříznout a na pánvi nebo grilu pěkně rozplácnout.

Máslo a opečená střídka dodá extra bohatost, proto pak raději pozor s obložením ať to nepřeženete. Příliš hodně omáček a tuku žemli moc nesvědčí.

Klasický hot dog

Moje nejoblíbenější kombinace! Je inspirována hot dogy z Chicaga, ale úplně přesné to není. Komplet obložení je pěkně výrazné a kyselé. Dokonalé párování s nasládlou žemlí a párkem.

Párek, rajče, nakládaná okurka, cibule, hořčice a okurkový relish.

Po stranách plátky rajčete a podélně ukrojený díl nakládané okurky. Nahoře trocha cibule, okurkový relish a hořčice. Pokud máte tu možnost, zkuste si sehnat americkou hořčici French's a Heinz Sweet Relish.

Kysané zelí a hořčice

Krása v jednoduchosti. Žemle, párek a hromádka kysaného zelí s trochou hořčice. Výrazná a šťavnatá varianta, která k párku sedí naprosto dokonale.

Párek, kysané zelí a hořčice.

Karamelizovaná cibule a sýr

Oproti předchozím variantám teď jdeme směrem ke sladkým chutím. Tady kombinuji dvě dobroty – pomalu karamelizovanou cibuli a strouhaný sýr (výrazný Čedar).

Párek, karamelizovaná cibule a strouhaný Čedar.

Sýr můžete, ale nemusíte nechat zapéct. Spíš ale záleží, kolik ho na párek chcete nandat. V menším množství se rozpustí na teplé cibulce a párku. Ve vyšší kupce ho raději zapečte.

Chilli, cibule a pickles

Nejostřejší varianta! Dole trocha hořčice a párek. Pak dvojí cibule – bílá syrová a červená naložená v octu. Potom chilli papričky a okurkové pickles. Pokud máte čas navíc, doporučuji chilli naložit spolu s cibulkou a nechat odležet.

Párek, hořčice, nakládaná červená cibule, syrová cibule, okurkové pickles a chilli.

Slanina a karamelizovaná cibule

Zabijácká infarktová varianta na konec. Hodně jednoduchá, ale strašně uspokojivá. Dole párek, na něm pořádná porce karamelizované cibule a nahoře vykřupaná slanina s kečupem.

Párek, karamelizovaná cibule, vykřupaná slanina a kečup.

Tady doporučuji použít americkou snídnovou slaninu, kterou pomalu vykřupete a osušíte na ubrousku. Pokud se vám s ní dělat nechce, dá se občas koupit i hotová (dělá např. M&S).