Tuhý kus masa? Pomůže dlouhé a pomalé vaření v nízké vrstvě vývaru. Pojivová tkáň se v mase krásně rozpustí. Chutě zesílí a ještě získáte skvělou koncentrovanou šťávu.
1 kg hovězího krku
500 ml hovězího vývaru
2 hrsti sušených hub
2 cibule
3 lžíce oleje
1 lžíce másla
7 snítek tymiánu
sůl
1 Hovězí krk nakrájejte proti vláknu na menší díly. Z obou stran dobře osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Sušené houby zalijte v misce vodou a nechte nabobtnat. Poté sceďte a vymačkejte. Troubu rozehřejte na 160 °C.
2 Na dně kastrolu nebo pekáče rozehřejte olej. Vložte díly masa a zprudka opečte z obou stran do zlatohněda (z každé strany asi 5 minut).
3 Díly masa dejte stranou. Do zbylého tuku přidejte cibuli, osolte a na zmírněném plameni orestujte dozlatova.
4 K cibuli vložte díly masa. Přidej houby, svázané snítky tymiánu a zalijte vývarem. Přikryjte poklicí (nebo alobalem) s mírným pootevřením. Dejte do trouby a pečte do změknutí masa (3 hodiny). Na konci dejte maso stranou. Šťávu svařte na minimum a vmíchejte lžíci studeného másla.
Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.