Malá oslava začátku léta a sezóny hrášku! Jednoduchý chlebový salát s lusky a vyloupaným hráškem -ideální lehké jídlo do teplého počasí.
Při výrobě máte povoleno improvizovat. Bez hrášku, krutonů a zálivky to nepůjde, můžete ale zahýbat s doprovodnou zeleninou (ředkvičky), vajíčky (dělají salát sytější) i s charakterem zálivky (podmáslí, máta).
Pokud vás odrazuje spařování hrášku, zkuste mu alespoň jednou dá šanci. Salát půjde připravit i ze syrového, nebude to ale tak úplně ono. Jinak žádné chytáky ani nástrahy, slibuju!
600 g hrášku (lusky i vyloupaný)
1/2 bagety (nebo 2 plátky světlého chleba)
3 vejce
3 ředkvičky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce kysaného podmáslí
sůl, pepř, citronová šťáva, čerstvá máta
1 Bagetu nakrájejte na kostky, dochuťte solí a promíchejte s trochou oleje. Dejte na plech a zapečte v troubě (200 °C) asi 15 minut dokřupava.
2 Na dno rendlíku nalijte vodu do výšky 1 cm. Zakryjte poklicí a přiveďte na středním plameni k varu. Odkryjte, na dno vložte papírový ubrousek a opatrně přidejte vejce. Zakryjte a vařte 7 minut. Poté vejce mírně zchlaďte a oloupejte.
3 Vyloupaný hrášek případně mladé lusky spařte ve vroucí osolené vodě (stačí minutu). Vylovte a zchlaďte ve studené vodě. Dejte do cedníku, nechte okapat a osušte. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky (pokud mají pěknou nať můžete ji do salátu přihodit).
4 Hrášek a ředkvičky dejte do mísy. Zakápněte zbylým oliváčem, přidejte podmáslí, lístky máty a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Rozdělte na talíře a podávejte s nakrájeným vajíčkem a opečenou bagetou.