Suroviny na hrstkovou polévku vždycky nějak splašíte. Ať už použijete hotovu směs nebo uděláte volný průlet spíží, takhle polévka zahřeje pokaždé!
1,2 l zeleninového vývaru
200 g polévkové směsi
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
300 g hlívy ústřičné
300 g růžičkové kapusty
1 batát
1 lžíce másla
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce umeocta
mořská nebo himálajská sůl
1 Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2 V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte kořenovou zeleninu a orestujte pomalu dozlatova. Vmíchejte cibuli s česnekem a také orestujte. Přidejte polévkovou směs a krátce promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a povařte 20 minut.
3 Hlívu očistěte a nakrájejte na větší díly. Sladkou bramboru oloupejte, nakrájejte na plátky a poté ještě na poloviny (měsíčky). Kapustičky očistěte, nakrájejte na poloviny.
4 V pánvi rozpalte polovinu oleje. Přidejte hlívu a zprudka ji z obou stran orestujte do zlatohněda. Dejte stranou. Přidejte zbývající olej. Vložte kapustičky a batáty a orestujte dozlatova.
5 Pánev přeneste stranou. Přidejte hlívu, máslo, javorový sirup a umeocet. Promíchejte, zakryjte a nechte chvíli dojít. Podle chuti ještě dosolte. Podávejte společně s polévkou.