Irská káva

Kategorie Různé Obtížnost Střední Čas přípravy 20 minut Počet porcí 1 Hodnocení 6 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Když máte chuť na kávu, ale bodlo by ještě něco navíc? Irská káva je nejlepší zimní drink, co znám. Naučte se ji připravit se správně vyšlehanou smetanou. Nebudete ji chtít jinak!

Irskou kávu možná znáte jen v jednoduché verzi s čepicí z tuhé nastříkané šlehačky. Správně by ale měla mít irská káva smetanu jen jemně šlehanou a stále tekutou.

Na videu vám ukážu jak takovou smetanu našlehat. Nejlepší je na to obyčejná miska a ruční metla, která vám dává největší kontrolu. Smetanu stačí šlehat jen chvilku – zhruba 30 vteřin. Má konzistenci husté bílé barvy a měla by být stále tekutá.

Na videu ukazuji lití přes lžičku, které doporučuji možná jen na první pokus a vlastně ani to ne. O pěkném oddělení vrstev totiž stejně rozhoduje správně našlehaná smetana. Lžičku berte spíš jen jako psychologickou podporu.

Jakmile totiž dostanete postup šlehání do ruky, můžete si být jistí a lžičky už dál zbytečně nešpinit. Je pak úplně jedno v jakém úhlu smetanu na kávu nalijete – zkrátka a dobře není to třeba vůbec prožívat... ;)

Na druhu cukru, druhu whisky a přesných poměrech moc nezáleží. Je čistě jen na vás, jak si chuť irské kávy chcete upravit. Nebojte se experimentovat!

Suroviny

140 ml filtrované kávy
30 ml irské whiskey
1 lžíce cukru
studená smetana (30 % tuku)

Postup

1 Dobře vychlazenou smetanu přímo z lednice nalijte do mísy a metlou na šlehání vyšlehejte, dokud nebude připomínat hustou bílou barvu.

2 Do sklenice na irskou kávu dejte cukr a zalijte odměřenou kávou. Rozmíchejte a nechte cukr rozpustit. Přidejte irskou whiskey. A nakonec na hladinu kávy opatrně vlijte našlehanou smetanu .

Tipy

Šlehání smetany v shakeru nebo ve skleničce. Smetanu můžete našlehat také protřepáváním v uzavřené skleničce s víčkem (nebo v shakeru). Tenhle postup ale doporučuji jen zkušenějším, protože při něm nemáte vizuální kontrolu a je třeba se řídit sluchem a hmatem (jediné dva smysly, které vám napoví jak šlehačka postupně houstne). Je ale vhodný, pokud chcete našlehat jen jednu porci smetany. V tom případě poslouží malá sklenička úplně nejlépe!

Přidaná kostka ledu. Pokud nemáte úplně ideálně vychlazenou smetanu a spěcháte, můžete si pomoct kostkou ledu a šleháním v shakeru.