Jahodový želé dort s tvarohem

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 12 Hodnocení 3 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Výstavní kousek na léto! Když už máme pěkné sezónní ovoce, tak ať je pěkně vidět, že ano. A nebojte se vůbec – i když možná vypadá, tak dort není vůbec složitý. Vše vám ukážeme krok za krokem na videu.

Suroviny

Piškotový korpus:
100 g hladké mouky Babiččina volba
100 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce horké vody
špetka soli

Tvarohová náplň:
400 g tvarohu
200 g smetany na šlehání (30 %)
75 g moučkového cukru
1 želatina na ztužení krému
1 vanilkový cukr
3 lžíce vody

Želé a jahody:
300 g čerstvých jahod
250 ml vody (nebo ovocné šťávy)
3 lžíce cukru
1 želé na dort (červené nebo čiré)

Postup

1 Vejce s cukrem a špetkou soli dejte do mísy. Šlehejte v robotu nebo tyčovým mixérem metlou asi 8 minut, dokud směs pěkně nezesvětlá a nenabyde na objemu. Přidejte horkou vodu a dále zašlehejte. Úplně na konec postupně na několikrát vmíchejte mouku.

2 Připravenou směs vlijte do kulaté dortové formy vystlané pečícím papírem. Dejte péct do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečte si 20 až 25 minut.

3 Tvaroh utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Šlehačku vyšlehejte do tuha. Obojí pak promíchejte v míse.

4 Želatinu nechte nabobtnat s trochou vody. Zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte část tvarohové směsi a rozmíchejte. Celé pak vmíchejte do zbylé tvarohové směsi.

5 Dortové želé rozmíchejte s cukrem v rendlíku. Přidejte vodu, přiveďte k varu a povařte asi 1 minutu. Odstavte a nechte vychladnout.

6 Upečený korpus vyndejte z formy. Dejte na talíř nebo na podnos a zavřete do čisté formy. Naneste tvarohovou náplň a srovnejte ji, aby měla rovný povrch. Jako další vrstvu použijte očištěné jahody a ve finále vše zalijte vrstvou želé. Sestavený dort pak už jen nechte ztuhnout v lednici. Před podáváním opatrně sundejte formu a můžete podávat.