Jak vyškvařit vepřové sádlo a škvarky k dokonalosti? Není to vlastně žádná věda. Stačí kvalitní výchozí suroviny, potom také nespěchat a dopřát sádlu řádnou péči a pozornost. Vůni domácího sádla a škvarkům se nic nevyrovná!
vepřové sádlo (bez kůže)
voda
sůl
1 Vepřové sádlo nakrájejte na kostky (cca 2 cm). Dejte do hrnce se silným dnem a podlijte trochou vody. Přikryjte poklicí a přiveďte vodu k varu. Takhle na mírném plameni nechte sádlo dusit zhruba 30 minut. Sádlo se takto rovnoměrně prohřeje a začne vypouštět tuk.
2 Odkryté sádlo nechte pomalu škvařit ve vlastním tuku. Přidaná voda se po chvíli odpaří a na dně hrnce začne pomalu přibývat vrstva vyškvařeného tuku. Škvarky se budou na dne lehce přichytávat, proto je vždy občas zamíchejte.
3 Sídlo takto pomalu škvařte, dokud uvidíte, že tuk bublá. Škvarky budou postupně nabírat pěknou zlatavou barvu. Nespěchejte a hlavně hlídejte plamen. Pokud bude příliš vysoký, bude teplota tuku vysoká a škvarky i tuk se připálí. Část vyškvařeného tuku můžete v průběhu odebrat.
4 Když jsou škvarky pěkně zlaté, sundejte je z plamene a opatrně sceďte (nespalte se). Sádlo sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Uschovejte zakryté v chladu a temnu. Škvarky dejte na cedník a osolte. Pokud je chcete zbavit, přebytečného tuku, můžete je ve fázi, když jsou ještě teplé vymačkat.