Jak na kachní prsa? Ukážu vám postup, jak získat ukázkově vykřupanou kůži a zároveň perfektně růžový střed. Není to vůbec žádná věda!
2 kachní prsa (á 400 g)
600 g dýně
500 ml drůbežího vývaru
50 ml madeiry (nebo jiného fortifikovaného vína)
1 lžíce másla
sůl, pepř
1 Kachní prsa očistěte a na straně s kůží nařízněte do kříže s odstupem asi 1 cm. Z obou stran silně osolte, dejte do lednice a nechte odležet alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).
2 Dýni rozpůlte, zbavte středu se semínky a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C asi 35 minut do změknutí. Upečenou dýni rozmixujte s rozehřátým vývarem (asi 300 ml) a lžící másla na hladkého pyré. Dochuťte solí a pepřem.
3 Odleželá kachní prsa dobře osušte. Dejte na studenou pánev kůží dolů a na mírný plamen. Pomalým tempem pak postupně vyškvařte kůži dokřupava (asi 10 až 12 minut). V průběhu vždy slijte vypečený tuk stranou. Zesilte plamen, otočte a z druhé strany opečte 1 až 2 minuty.
4 Dejte na tácek (zapékací misku) a přeneste do trouby rozehřáté na 180 °C, kde kachní prsa dopečte na vnitřní teplotu 54 °C (medium rare) nebo 60 °C (medium).
5 Výpek v pánvi zbavte tuku a zalijte madeirou. Svařte na minimum a zalijte zbylým vývarem. Ten také svěřte na hustou šťávu. Upečená kachní prsa nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky a servírujte s dýňovým pyré a šťávou.
Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.