Klasická koprovka

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 2

Možná už znáte moji ulítlou zelenou koprovku, tahle je ale klasická s jíškou, vývarem a se smetanou. Nic se tu nemixuje a ctí se klasická letní kombinace s vajíčky a ranými bramborami.

Každý má u koprovky nějakou tu fintu, tak jaká je ta moje? Vajíčko vařené na ubrousku! Nejsnadnější a nejlepší způsob jak uvařit vejce s tekutým středem. Takové vajíčko je vždy tak akorát a bude se i snadněji loupat. Určitě si tuhle techniku vyzkoušejte.

Suroviny

500 g raných brambor
400 ml vývaru
100 ml smetany
2 vejce (rovnou z lednice)
1 svazek kopru
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
sůl, cukr, ocet

Postup

1 Rané bambory očistětě kartáčkem a pořádně propláchněte. Dejte je do vroucí vody, osolte a uvařte doměkka (20 minut). Z očištěného kopru oddělte stonky a nať jemně nasekejte.

2 V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a dobře rozmíchejte. Osmahněte jen krátce a zalijte vývarem. Metličkou nebo lžící dobře rozmíchejte, přidejte stonky a povařte asi 20 minut.

3 Na dno dalšího rendlíku přidejte asi 1 cm vody, zakryjte pokličkou a přiveďte k varu. Na dno dejte složený papírový ubrousek a vejce (studená rovnou z lednice). Přiklopte poklicí a vařte 7 minut.

4 Uvařená vejce ihned opatrně vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou tak, aby se dala loupat. Vajíčka pak co nejrychleji a opatrně oloupejte.

5 Z omáčky vylovte kopr a dochuťte ji do sladkokysela. Použijte sůl, cukr a ocet. Už jen na mírném plameni vmíchejte smetanu a prohřejte. Přidejte kopr, promíchejte a odstavte. Na talíř nandejte nejprve omáčku, pak brambory a nakonec vajíčko. Hotovó!

Tipy

Ve vegetariánské verzi stačí nahradit vývar mlékem. Základ omáčky tak nebude velouté (vývar + jíška) ale jednoduchý bešamel (mléko + jíška).

Pokud chcete vajíčko s pevným žloutkem, vařte ho 10 minut.

Poměr jíšky je v receptu na nezbytném minimu. Pokud máte rádi české omáčky hustější, tak mouku přidejte.

Související

Lohikeitto

Videorecepty
ARCHIV

Koprovka

Zelenina