Perfektní pár? Dvě krásné jarní suroviny – kukuřičné kuře a zelený chřest. Obojí děsně jednoduše, ale právě proto ve výsledku úplně parádně!
1 kukuřičné kuře
500 g zeleného chřestu
1 lžíce másla
sůl
1 Kuře ze všech stran i zevnitř silně osolte. Dejte ho na talíř, nezakrývejte a nechte přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravené kuře osušte ze všech stran papírovým ubrouskem. Potom ho svažte provázkem, abyste získali pěkný kompaktní tvar.
2 Kuře dejte nejlépe na rošt vložený do pekáče nebo vyššího plechu. Na dno můžete podlít trochou vody. Pečte asi 70 až 90 minut na minimální bezpečnou teplotu 74 °C (klidně i o trochu více, pokud máte rádi kuře klasicky propečené, ne však více než 85 °C).
3 Kuře po upečení nechte odpočinout asi 15 minut. Chřest očistěte, zbavte konců a oloupejte v dolní třetině. Poté nakrájejte na menší dílky a dejte o pánve. Přidejte máslo, osolte a podlijte trochou vody. Přiveďte k varu a poduste 7 minut. Servírujte s díly kuřete.
Jak na šťávu z kuřete? Šťávu, případně nápek na dně pekáče, zbavíme tuku a uvolníme v malém množství vroucí vody a poté svaříme do zhoustnutí. Můžeme zahustit připravenou jíškou nebo zjemnit lžící studeného másla.
Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.