Kuře à la bažant

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Tohle pečené kuřátko je super voňavé a má úplně dokonalou šťávu. Tajemství je hlavně v základu na začátku, kdy se vše pomalu a postupně opéká. Svou roli hraje i použití trojice tuků – máslo, slanina a špek. Doporučuji na víkend, kdy na to budete mít čas. Můžete použít kuřecí stehna, díly, ale klidně i celé kuře.

Suroviny

4 kuřecí stehna
1 cibule
5 žampionů
50 g uzeného špeku
100 ml bílého vína
100 ml vody
100 g slaniny
1 lžíce másla
bobkový list, nové koření, jalovec, rozmarýn, tymián, sůl a pepř

Postup

1 Porce kuřecího masa (stehna, čtvrtky, kousky z celého kuřete) osolte, poklaďte plátky slaniny a přidejte rozmarýn a tymián. Maso nechte odpočívat v chladu 2 – 8 hodin.

2 Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou slaninu a opečte. Škvarky vyndejte a na vzniklém tuku orestujte nakrájené žampiony, přidejte cibuli, rozmarýn, tymián, nové koření, bobkový list, jalovec a směs osolte. Nechte krátce dusit, přilijte bílé víno a přisypte opečenou slaninu.

3 Na takto připravený základ položte odleželé porce masa a zalijte vodou. Pečte v troubě při 180 °C přibližně 60 minut do změknutí.