Krémové kuřecí plátky se žampiony

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 16 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Plátky na smetaně jsou za mě absolutní pecka! Jsou vhodné v situacích, kdy nemáte moc času. Zároveň si ale chcete dopřát něco vydatného a uspokojujícího. Prostě něco na pozvednutí těla, ducha a mysli! ;)

Smetanové kuřecí plátky se žampiony jsou přesně tím jídlem, na které se lidi rádi dívají skrze prsty. Když je ale uděláte pořádně, jsou pak totálně našlápnuté chutí.

Na videu přesně uvidíte, proč tomu tak je. První vrstvu chuti přidá opečené maso, které v pánvi nechá krásně zlaté připečeniny. Druhou vrstvu mají na starosti opečené žampiony. Třetí vrstvu dělá pomalu restovaná cibulka a konečně čtvrtou finální vrstvu obstará troška vývaru, který se nechá z části odpařit.

Smetana na konec tady tak není jen na zaplácnutí, ale slouží jako perfektní vehikl, ve kterém se všechny předchozí chutě krásně rozpustí. Je to ostatně jako vždy – o drobných detailech.

A samozřejmě nebojte, nestresujte – i když třeba jeden dva detaily vynecháte nebo se vám úplně nepovedou, pořád máte dostatečnou rezervu na to, aby jídlo chutnalo báječně.

Suroviny

800 g kuřecích prsou (75,90 Kč)
250 ml kuřecího vývaru (7 Kč)
200 ml smetany 12 % (13,90 Kč)
150 g žampionů (10,10 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
2 lžíce oleje (0,80 Kč)
1 lžíce másla (4,40 Kč)
sůl, pepř

Cena surovin celkem: 113,50 Kč
Cena na porci: 28,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2019. Přečtěte si více o kalkulaci. Další možné úspory najdete v tipech.

Postup

1 Kuřecí prsa podélně rozkrojte, naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Cibuli nasekejte nadrobno. Žampiony nakrájejte na plátky.

2 V pánvi rozehřejte olej. Přidejte plátky masa a nechte opéct do vydatně zlaté barvy. Do plátků není potřeba celou dobu potřeba vůbec šťourat. Jakmile jsou z jedné strany pěkně zlatavé, otočte je a opečte je i z druhé strany.

3 Opečené plátky dejte stranou. Přidejte máslo a nechte rozehřát. Přidejte žampiony, osolte a postupně nechte restovat dozlatova. Přidejte cibuli, zmírněte plamen a nechte pomalu zesklovatět.

4 Zalijte vývarem a vraťte opečené plátky masa. Nechte pomalu dusit, doku se většina vývaru nevyvaří. V tu chvíli zalijte smetanou a nechte chvíli dodusit do zhoustnutí. Ke konci naposledy dochuťte a jestli máte, přidejte čerstvé bylinky. Hnedle servírujte!

Tipy

Bez smetany. Kuřecí plátky můžete připravit jen z mléka. Budou přitom skoro stejně dobré. Ve fázi, kdy dosmažíte žampiony vmíchejte trochu mouky a zalijte vývarem a mlékem. Konzistence omáčky bude hodně podobná té smetanové. V chuti bude jen o fous méně vydatná a tučná.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.