Kuskus s pečenou dýní a cizrnou

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Podzimní rychlovka s pečenou dýní, mrkví a šalotkou. Lehké a snadné jídlo, které se hodí i na uskladnění do krabičky.

Suroviny

500 g dýně hokaido
500 ml zeleninového vývaru
250 g celozrnného kuskusu
1 plechovka sterilované cizrny
2 mrkve
2 šalotky
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce pistácií (nebo kešu)
1 lžíce Habešina koření Berber (Sonnentor)
2 hrsti zelených listů nebo čerstvých bylinek
2 lžíce lahůdkového droždí
5 lžic olivového oleje
1 lžička mořské nebo himálajské soli

Na zálivku:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce umeocta
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce rozinek

Postup

1 Cizrnu sceďte, nechte okapat a pak ještě osušte. Dýni nakrájejte na kostky. Mrkev očistěte a nakrájejte na špalíčky. Šalotku nechte ve slupce. Mrkev a, dýni a cizrnu v míse promíchejte s kořením, droždím, solí a olivovým olejem.

2 Zeleninu dejte na plech a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30 minut. Dýňová semínka dejte na rozehřátou pánev a chvíli opražte nasucho. Suroviny na zálivku promíchejte v misce.

3 Kuskus dejte do široké mísy nebo pekáčku do tenké vrstvy. Zalijte vroucím vývarem, zakryjte a nechte nabobtnat. Poté prokypřete vidličkou.

4 Upečenou šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. Kuskus promíchejte s dýní, mrkví, šalotkou, cizrnoudýňovými semínky a , rozinkami. Vmíchejte rukolu a servírujte. a zálivkou. Ozdobte bylinkami, dýňovými semínky a pistáciemi.