Tvarohové nebo kynuté knedlíky? Každý je trochu jiný a já mám oba druhy rád vlastně úplně stejně. Tvarohové jsou o něco rychlejší, ty kynuté jsou ale zase krásně naducané a lehké jako obláčky!
Postup na kynuté knedlíky není nijak obtížný a nemusíte se nijak extra stresovat s kynutím ani tvarováním. Těsto totiž v létě kyne velmi svižně a při vaření se navíc knedlíčky pěkně nafouknou, takže nepůjdou vidět žádné nedokonalosti z tvarování.
Stran náplně se nebojte sáhnout po jiném ovoci – obzvlášť borůvkové knedlíky bývají famózní. U zdobení pak už máte úplně volnou ruku – strouhaný tvaroh, smetana, cukr, máslo nebo i čerstvé jahody extra. Vše je povoleno a doporučeno!
500 g polohrubé mouky Babiččina volba
275 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
20 g čerstvého droždí
špetka soli
čerstvé jahody
Na zdobení:
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
tvaroh
1 Do mísy robota dejte mouku, lžíci cukru a špetku soli. Promíchejte a uprostřed mouky vytvořte důlek. Přidejte zhruba polovinu mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
2 Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte s pomocí hnětacího háku asi 7 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout asi 60 minut.
3 Vykynuté těsto rozválejte na válu na obdélník silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo s pomocí nože rozdělte na čtverce (zruba 4 řady, 6 sloupců). Do každého čtverce dejte jahodu a vytvarujte do tvaru knedlíku. Dejte na pomoučený vál, zakryjte a nechte chvíli dokynout (10 až 20 minut).
4 Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Knedlíky vařte celkem 8 minut, v polovině vaření je otočte. Ihned po vytáhnutí je propíchněte vidličkou, aby neztratily na objemu. Zdobte nakrájenými jahodami, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem anebo i tvarohem.