Kynutý borůvkový koláč

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 velký plech Hodnocení 112 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Největší klasika! Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch máslová drobenka. Všichni by pak chtěli ještě jeden kousek.

Suroviny

700 g borůvek (klidně mražených)
300 g plohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžičky citronové kůry
20 g droždí
špetka soli

Na drobenku:
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla

Postup

1 Do mísy dejte mouku, cukr ,vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte na asi 20 minut vzejít kvásek.

2 Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hnetejte v robotu s pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.

3 Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a kousky másla rozemněte na drobenku.

4 Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.