Kynutý velikonoční beránek

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 bochánků Hodnocení 13 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Nejroztomilejší velikonoční beránek pod sluncem! Vláčné mazancové těsto a 20 bochánků sypaných mandlemi na rozebrání. Naučte se zadělat těsto i jak beránka pěkně poskládat na plechu.

Suroviny

500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
220 ml mléka
120 g másla
100 g cukru
30 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
3 žloutky
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
1 lžička citronové kůry
1/2 lžičky soli
bílek na potření
rozinky a mandle na zdobení

Postup

1 Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme na 20 minut vzejít kvásek.

2 Do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut (nebo dokud neznásobí objem).

3 Vykynuté těsto si rozdělíme na dílky podle přiloženého obrázku (nebo na videu). Celkem budeme potřebovat 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka. Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa nakynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.

4 Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby na 170 °C asi 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkový cukrem.

Recept vznikl s laskavou podporou značky Babiččina volba.