Langoše

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 6 langošů Hodnocení 13 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Langoš je legenda! Ultimátní fast food, na který člověk dostává chuť zrovna v těch nejnevhodnějších chvílích. Zároveň je to ale jedno z nejúspornějších a zároveň nejefektnějších jídel na doma. I tak je ale cena za porci více než příznivá. Pokud si s langoši dáte tu práci, vliv na spokojenost strávníků je vždy zaručeně výsoký.

Suroviny

400 g hladké mouky (4,80 Kč)
250 ml polotučného mléka (2,50 Kč)
1 vařená brambora (cca 100 g) (1,20 Kč)
20 g droždí (1,90 Kč)
2 lžíce oleje (0,60 Kč)
1 lžíce cukru (0,20 Kč)
1 lžička soli
olej na smažení (400 ml, 7,60 Kč)

Cena surovin celkem: 18,80 Kč
Cena na porci: 4,70 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v srpnu 2019. Zahrnuje i dostatečné množství oleje na smažení, náplně na langoše jsou ale zvlášť. Přečtěte si více o kalkulaci.

Postup

1 Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).

2 Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhanou bramboru a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidete mléko nebo naopak mouku navíc podle citu.

3 Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout (60 minut). Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje (okolo 170 až 175 °C).

4 Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a přes samotným smažením je nechte ještě chvíli odpočinout.

5 Každý langoš smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené langoše poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je obložte připravenou náplní (viz níže) a hned podávejte.

Langoše s česnekem

Tyhle mám asi nejraději. Langoše se dochucují česnekovou pastou, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí s trochou oleje.

Langoše s kečupem a eidamem

Neporazitelná klasika, ze které se lecklmu zatmí před očima. Buď s česnekovou pastou v základu nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.

Langoše s rajčaty

Strašně jednoduché, strašně dobré. Pod rajčata klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a klidně i strochou oliváče. Mňám!

Langoše se soleným tvarohem

Recept na solený tvaroh už mám. Tady ho prostě jen přenesete na langoš. Výborně funguje i s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.