Maková buchta s drobenkou

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 8 Hodnocení 4 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Makovou náplň si můžete užít nejen s kynutým těstem. Tady mi stačilo i jednoduché těsto kypřené práškem do pečiva. Buchta funguje s drobenkou úplně skvěle. Na vůni byla povidla, trocha tuzemáku a vanilkový cukr, ale můžete různě obměnit. Rozpis najdete na konci videa.

Suroviny

175 g polohrubé mouky
105 g moučkového cukru
85 g oleje
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
máslo a mouka na vymazání

Náplň
250 ml mléka
150 g mletého máku
50 g povidel
40 g cukru
1 lžíce tuzemsku
1 vanilkový cukr

Drobenka
60 g cukru
35 g másla
55 g polohrubé mouky

Postup

1 Do ohřátého mléka v kastrůlku přidejte oba cukry a mletý mák a po promíchání směs krátce povařte. Přidejte povidla a rum a za stálého míchání vařte náplň do zhoustnutí.

2 Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr a přidejte změklé máslo. Směs promíchejte a rukama vypracujte drobenku.

3 V další misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, pak přidejte mouku, olej a prášek do pečiva a promíchejte. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy a na něj navrstvěte makovou náplň a drobenku.

4 Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C přibližně 30 minut do zrůžovění.