Mandlové jidáše

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 jidášů Hodnocení 7 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Tyhle jidášky si zamilujete na poprvé! Jsou z extra bohatého a voňavého těsta, zdobené mandličkou a potírané medem.

Recept na klasické velikonoční jidáše už asi znáte. Tyhle jsem trochu upravil pro případy, že budete mít chuť vyzkoušet něco nového. Těsto na jidášky jsem obohatil mletými mandlemi, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.

S mandličkami se pak počítá i při zdobení, kdy je můžete do těsta vmáčknout před pečením. Po upečení je pak ještě přeleštíte medem a výsledné jidáše jsou pak jako z pohádky! ;)

Suroviny

450 g hladké mouky Babiččina volba
150 ml smetany
100 ml vlažného mléka
100 g másla
40 g mletých mandlí
80 g cukru
2 žloutky
20 g čerstvého droždí (7 g instantního)
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
špetka soli
bílek a med na potření
mandle na zdobení

Postup

1 Do mísy robota dejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a droždí. Rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Měl by pěkně nabýt na objemu a měly by v něm být i viditelné bubliny.

2 Přidejte smetanu, žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké), mleté mandle a citronovou kůru. S pomocí hnětacího háku hnětejte v robotu asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte vykynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

3 Vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti okolo 40 až 50 g. Každý díl vyválejte do tvaru tenkého válečku a smotejte do tvaru jidáše (viz video). Jidáše dejte na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut.

4 Vykynuté jidášky potřete bílkem nebo vejcem a ozdobte mandličkou. Dejte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte asi 1 minut dozlatova. Ještě teplé jidáše pak potřete medem a nechte zcela vychladnout.