Tak dobrou veku v obchodě nekoupíte. Voní po másle a je hezky vláčná. Nejlepší veka na chlebíčky, jakou si můžete přát!
Recept používá jen mírně upravené těsto z rohlíků. Místo sádla se tentokrát použije máslo a místo vody mléko. Navíc je tu i potření rozšlehaným vajíčkem, které vece dodá nádherně vybarvenou a lesklou kůrku.
Chlebíčky z takové veky jsou pak úplně luxusní!
500 g hladké pšeničné mouky
285 g mléka
60 g změklého másla
11 g soli
6 g instantních kvasnic (20 g čerstvého)
rozšlehané vejce na potření
1 Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte mléko a máslo.
2 Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 7 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.
3 Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 180 °C.
4 Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku a rozdělte na dva díly. Každý díl vytvarujte do tvaru přibližného obdélníku a dlaněmi mírně stiskněte (vše podrobně uvidíte na videu). Poté přeložte horní okraj zhruba do jedné třetiny a svár stiskněte. To samé s dolním okrajem a opět stisknout svár. Pak přeložte těsto na okraji vlevo a v pravo. Na konec těsto srolujte a zároveň pěkně utáhněte do tvaru delší tenké veky. Otočte a v místě sváru prsty těsto uzavřete. Na konci vyválejte do tvaru pěkné kulaté veky.
5 Vytvarované veky vyskládejte na plech (vystlaný pečícím papírem) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. Přikryjte a nechte dokynout zhruba 30 až 45 minut.
6 Jakmile veky nakynou, potřete je rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut. Upečené veky dejte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Hotovka!
Alternativní způsob tvarování. Pokus si nejste jistí tvarováním, můžete jít na veku i druhým způsobem, který se často uvádí. Díl těsta se rozválí na tenkou placku, ta se sroluje a teprve pak rozválí do tvaru veky. Výhodou je pěkný uniformní válec. Nevýhodou je střídka, ve které jsou občas vrstvy těsta příliš vidět.