Minimazance s tvarohovou náplní

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 mazanců Hodnocení 8 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Tyhle malé mazance se na vás budou smát. Jsou z odlehčeného těsta se špaldovou moukou a plněné tvarohem. Jsou neuvěřitelně vláčné a krásně voní! Upečeno společně se STOB a Dr.Max DIA.

Suroviny

250 g špaldové celozrnné mouky
250 g pšeničné hladké mouky
250 ml polotučného mléka
120 g másla (nebo rostl. tuku na pečení)
100 g cukru
2 žloutky
42 g droždí
20 g plátkovaných mandlí
2 g soli
vanilka a muškátový oříšek
citronová kůra
bílky na potření

Náplň:
150 g odtučněného tvarohu
20 g vanilkového cukru
1 žloutek
8 ml rumu

Nutriční hodnoty na porci: 680 kJ, 23 g sacharidů, 5 g bílkovin, 6 g tuků, 1,5 g vlákniny, 6,5 g cukrů, 1,3 g nasycených mastných kyselin, 0,1 g soli

Postup

1 Do misky dejte 4 lžíce mouky, polovinu vlažného mléka, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Vymíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek (asi 10 až 15 minut).

2 Do mísy dejte zbylou mouku a cukr. Přidejte špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru a mletou vanilku. Všechny suché ingredience promíchejte. Přidejte kvásek, žloutky, mléko a máslo. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 až 15 minut. Zakryjte a nechte asi 90 minut kynout.

3 Tvarohovou náplň smíchejte v misce z tvarohu, žloutku, vanilkového cukru a rumu.

4 Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 až 1 cm. Rádýlkem nebo nožem nakrájejte na čtvercové díly o rozměrech cca 6 x 6 cm. Na každý čtverec pak dejte lžičku náplně, spojte rohy a vytvarujte do tvaru malého bochánku. Všechny sváry pevně stiskněte.

5 Bochánky vyskládejte na plech vystlaný pečičím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Troubu si mezitím rozehřeje na 200 °C.

6 Vykynuté bochánky pečte nejprve 5 minut při teplotě 200 °C. Poté teplotu snižte na 155 °C a dopékejte zhruba 20 minut.

Recept vznikl s laskavou podporou značky Dr.Max DIA a ve spolupráci se STOB.