Vyhrabal jsem ze šuplíku jeden hodně starý recept a pořídil mu nové video. Naučte se dělat musaku krok za krokem a vrstvu po vrstvě.
Musaka je krásné letní jídlo, které určitě znáte z dovolené v Řecku. Má několik zeleninových vrstev, pak celé patro s dušeným masem a navrch zapečený bešamel.
Na první pohled to sice vypadá složitě, jednotlivé kroky ale přitom nejsou nijak obtížné. Chce to jen čas, sklenku vína pro kuchaře a jeden líný den.
Mrkněte jak dělám musaku já. Určitě se liší od jiných receptů a postup by se dal určitě dál vylepšit. Takhle jsem si ji ale zafixoval (blbě, ale po svém), děsně mi chutná a nemíním na tom nic měnit... ;)
400 g mletého masa
400 ml mléka
600 g brambor
2 cukety
1 lilek
1 plechovka sekaných rajčat
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
sůl, pepř, muškátový oříšek, mletá skořice
olivový olej
1 Nejprve si udělejte přípravu, ať se v tom neztratíte. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Očištěné cukety a lilek nakrájejte na plátky (0,5 až 1 cm). Brambory oloupejte a taky nakrájejte na plátky (tady raději tenčí – 0,5 cm). Cuketu i lilek můžete předem nasolit a nechat vypotit přebytečnou tekutinu.
2 Ve větší pánvi rozehřejte trochu oliváče. Přidejte cibuli s česnekem, osolte a nechte pomalinku zesklovatět. Zesilte plamen, přidejte mleté maso a všechno spolu orestujte. Maso je potřeba rozdrobit hranou varečky na kousky. Přidejte další sůl, opepřete a přidejte i špetku mleté skořice. Restujte, dokud maso nechytí alespoň trochu barvy. Zalijte sekanými rajčaty a poduste 30 minut (podle potřeby i trošku podlijte).
3 V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a chvíli zasmahněte. Zalijte trochou mléka, rozmíchejte a postupně přidejte mléko celé. Osolte a přidejte i špetku muškátového oříšku. Povařte asi 10 minut do zhoustnutí (pokud je bešamel příliš hustý, klidně trochu mléka přidejte). Hotový bešamel sceďte přes cedník, zakryjte a dejte stranou.
4 Bambory, cuketu i lilek před opékáním osušte v utěrce nebo papírovým ubrouskem. V pánvi si rozehřejte olej a postupně na něm všechnu zeleninu opečte dozlatova. Dejte stranou a případně zbavte přebytečného tuku papírovým ubrouskem.
5 Na dno pekáče rozložte brambory. Osolte a přidejte i špetku mleté skořice. Postupně přidejte další patra z cukety a lilku a také přidejte trochu skořice. Pokud jste zeleninu solili dřív, tak už sůl vynechte. Přidejte dušené maso s rajčaty a s pomocí lžíce směs rovnoměrně rozprostřete. Na konec vše zalijte bešamelovou omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut, dokud není bešamel pěkně zatáhnutý a opečený.
Rychlejší a o něco jednodušší postup počítá s předvařenými bramborami, které jen nakrájíte na plátky. Cuketu a lilek nakrájíte na podélné plátky, které zastříknete oliváčem, rozložíte na plech a zprudka zapečete. Musaku takhle budete mít o fous rychleji (obzvlášť pokud chcete recept zvětšit pro 8 porcí a víc).
Dál můžete ladit výšku a složení vrstev. Musaka podle mě je docela nízká a hutná. Nebojte se přidat víc bramborových nebo zeleninových pater. Platí to i o krytí z bešamelu – někdo do něj ještě přidává strouhaný sýr (na mě je to už příliš).
Poladit můžete také dušené maso. Často se tam dává navíc červené víno a nasekaná petrželka. Volbu máte i ve výběru samotného masa – mleté jehněčí, hovězí, mix hovězího a vepřového. V každém případě bude chuť trochu jiná.