Pečená mrkev s natí a soleným tvarohem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Sladká a mírně karamelizované mrkev, svěží zelená nať a spousta voňavých oříšků. Pečená zeleninová paráda, kterou servíruji na vrstvě soleného tvarohu. Pokud hledáte, lehkou svačinu z trouby, právě jste ji našli!

Víte, že mrkvovou nať nemusíte vyhazovat a že se dá v pohodě zpracovat? V tohmle receptu vám ukažu, že může fungovat jako základ pro výraznou zálivku, která má nakročeno skoro až k pestu.

Samotná mrkvová nať chutná svěže a má mírné mrkvové aroma. Pokud jí budete v jídlech používat, vybírejte vždy jen nejpěknější a co nejčerstvější část nati. Vždy ji také doplňte dalšími aromatickými bylinkami.

Suroviny

800 g mrkve s natí
2 vaničky tučného tvarohu
30 g piniových oříšků
30 g pistácií
1 lžíce medu
2 lžíce jablečného octa
4 lžíce olivového oleje
1 hrst čerstvé bazalky
1/2 stroužku česneku
1 svazek tymiánu
sůl pepř

Postup

1 Mrkev očistěte a zbavte natě. Nejpěknější nať dejte stranou, dobře očistěte a asi jednu hrst nahrubo nasekejte. Pinie nasucho opražte na pánvi a spolu s pistáciemi nasekejte (část pinií můžete schovat vcelku na ozdobu). Česnek podrťte stranou nože a nasekejte nadrobno.

2 Mrkev spolu s tymiánem dejte na plech a potřete trochou oleje. Dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte 40 minut.

3 Tvaroh v misce výrazně osolte a promíchejte. Pečenou mrkev dejte do mísy. Zakápněte zbylým olejem. Přidejte med, ocet, česnek, pistácie a pinie. Vmíchejte nasekanou mrkvovou nať a nasekanou bazalku. Promíchejte a servírujte spolu se soleným tvarohem.