Plněné lusky vyžadují určitou práci navíc, výsledné jídlo tomu ale taky ze 100 % odpovídá. Skvělé jídlo, které se dá bez problémů navařit do zásoby a snadno uschovat mražené.
Můj recept na paprikové lusky není nijak zásadně odlišný a obsahuje jen jedno zjednodušení. Papriky totiž peču rovnou v připravené omáčce.
Papriky i masová směs pustí do omáčky trochu šťávy a ta je pak podle mě ještě lepší. Po upečení ji stačí pouze promíchat a podle potřeby znovu dochutit, zjemnit máslem nebo mírně naředit, pokud je hustá příliš.
8 paprik (23,90 Kč)
500 g mletého masa (69,50 Kč)
50 ml mléka (0,40 Kč)
1 starší rohlík nebo houska (1,20 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
1 vejce (6 Kč)
1/2 lžičky drceného kmínu (0,70 Kč)
1 lžička soli
Na omáčku:
500 ml vývaru (15 Kč)
120 g rajského protlaku (11 Kč)
30 g másla (4,20 Kč)
30 g hladké mouky (0,30 Kč)
3 kuličky nového koření (0,30 Kč)
2 lžíce cukru (0,40 Kč)
sůl
Cena surovin celkem: 135,30 Kč
Cena za porci: 22,60 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.
1 Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno.
2 Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, cibuli, česnek, mléko, vejce, kmín a sůl. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet. Poté důkladně prohnětejte, dokus se směs pěkně nespojí.
3 V kastrolu nebo velké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mouku a zasmahněte na světlou jíšku. Přidejte protlak a promíchejte. Přidejte nové koření, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí a cukrem podle chuti.
4 Připravené papriky naplňte masovou směsí. Špičku paprik můžete propíchnout, aby se lépe plnily. Nezapomeňte směs do paprik pořádně napěchovat.
5 Připravené papriky uložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby můžete i mírně naředit horkým vývarem (pokud se omáčka příliš vypekla).
Přílohy. K luskům se asi nejlépe hodí vařená rýže. Skvělá jsou i vařená kolínka omaštěná máslem, široké nudle a samozřejmě i klasický houskový knedlík.
Pečení zvlášť. Pokud chcete, můžete papriky péct zvlášť. Pečením společně s omáčkou ale získáte výraznější omáčku, do které se vypeče i šťáva z lusků.
Mleté maso. Na papriky můžete použít směs mletého hovězího a vepřového nebo čistě jen mleté vepřové maso.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.