Moje tajné zbraně pro přípravu kaší? Vždy dávám dvojkombinaci obilnin – pohanka a oves. Nešetřím na másle – v tomto případě kakaovém. A taky se vždycky snažím přidat i nějakou formu extra dochucení – tady zrovna intenzivní karamelovou omáčku.
Když se pak taková kaše usídlí v misce, nedá se skoro odolat. Trocha ovoce a nasekaných oříšků už je jen krok navíc. Miska musí držet pohromadě i bez nich.
Karamelové omáčky se nebojte. Přebytek se dá schovat a garantuji vám, že než dojíte první várku, už budete myslet na druhou.
U přípravy karamelu si dejte hlavně pozor na bezpečnost a nepopalte se (jeho teplota je vysoko nad 100 °C). Doporučuji taky pracovat s mírným plamenem a opravdu nikam neodbíhat. Přípálený karamel už nespravíte.
Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:
350 ml mléka (klidně i rostlinné, popř. jen voda)
75 g pohanky lámanky
75 g ovesných vloček
100 g ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
100 g cukru
125 ml smetany
1 lžíce kakaového másla
oříšky na ozdobu
1 Do rendlíku dejte cukr a nechte jej pomalu rozehřát. Cukr se postupně rozpustí a začně měnit barvu. Jakmile bude připomínat jantar (zlatavě hnědou), opatrně přidejte smetanu a nechte probublat. Zmírněte plamen na minimum a pomalu nechte odpařovat, dokud karamel nezhoustne.
2 Do jiného rendlíku dejte pohanku, vločky a mléko. Přidejte špetku soli a malinko doslaďte. Přiveďte k mírnému varu a povařte do změknutí.
3 Když je kaše hotová, vmíchejte kakaové máslo a nechte rozpustit. Nandejte do misek a ozdobte připravenou karamelovou omáčkou, nasekanými oříšky a ovocem.
Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.